Απονομή Βραβείου «Απόστολος Κώστιος» 2024

Η Ελληνική Μουσικολογική Εταιρεία είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ετυμηγορία της πενταμελούς επιτροπής αξιολόγησης για το φετινό Βραβείο «Απόστολος Κώστιος». Νικήτρια είναι η κυρία Θεοδώρα Ιορδανίδου για την διατριβή με τίτλο Το φλάουτο στη μουσική ζωή και εκπαίδευση των σημαντικότερων αστικών μουσικών κέντρων του ελλαδικού χώρου κατά την εκατονταετηρίδα 1840-1940: θεσμοί, ιδρύματα, εκτελεστές και οργανολογικά χαρακτηριστικά, την οποία εξεπόνησε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Σακαλλιέρου και υποστήριξε με επιτυχία τον Μάρτιο του 2023.

Τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της βράβευσης της κυρίας Ιορδανίδου, εκτιμώντας ιδιαίτερα την συμβολή της διδακτορικής της διατριβής στην ανάδειξη πολλών άγνωστων πτυχών της ελληνικής μουσικής ζωής διαμέσου μιας εντυπωσιακής σε εύρος αρχειακής και βιβλιογραφικής έρευνας για το φλάουτο και τους φλαουτίστες που έδρασαν στην Ελλάδα κατά την διάρκεια ενός ολόκληρου αιώνα. Παράλληλα, η επιτροπή συγχαίρει και ευχαριστεί θερμά και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην διαδικασία αυτή, για την υψηλή ποιότητα και των δικών τους συνεισφορών στην ανάπτυξη της έρευνας για την ελληνική έντεχνη μουσική και μουσική ζωή.

Το «Βραβείο Απόστολος Κώστιος» απονέμεται κατόπιν προκήρυξης ανά δύο χρόνια σε διδάκτορα ελληνικού πανεπιστημίου που έχει εκπονήσει κατά την τελευταία διετία την καλύτερη διατριβή με βαθμό «Άριστα» πάνω σε θέμα που άπτεται της ελληνικής έντεχνης μουσικής και μουσικής ζωής.  Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ, το οποίο μπορεί να καλύψει δυνητικά τα έξοδα για την έκδοση της βραβευμένης διατριβής στην σειρά των Ελληνικών Μουσικολογικών Εκδόσεων του μουσικού εκδοτικού οίκου Παπαγρηγορίου – Νάκα, την οποία ίδρυσε και διηύθυνε ο Απόστολος Κώστιος μέχρι τον θάνατό του, ενώ έκτοτε τελεί υπό την διεύθυνση του καθηγητή Νικολάου Μαλιάρα.

Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του επικείμενου 16ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου (Θεσσαλονίκη, 8-10 Νοεμβρίου 2024).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας ευχαριστεί εγκάρδια τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης Κώστα Καρδάμη, Αικατερίνη Λεβίδου, Αθανάσιο Τρικούπη, Κώστα Τσούγκρα και Ιωάννη Φούλια, καθώς και όλους τους νέους διδάκτορες που ανταποκρίθηκαν στην προκήρυξη του νέου αυτού θεσμού, συγχαίροντας θερμά την νικήτρια.

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.