Απώλεια Δημητρίου Θέμελη και Ολυμπίας Φράγκου-Ψυχοπαίδη

Η Ελληνική Μουσικολογική Εταιρεία εκφράζει την βαθιά της θλίψη για την πρόσφατη απώλεια δύο διακεκριμένων ιδρυτικών μελών της: του Δημητρίου Θέμελη (1 Μαΐου 1931 – 11 Ιουνίου 2017) και της Ολυμπίας Φράγκου-Ψυχοπαίδη (16 Μαρτίου 1944 – 14 Αυγούστου 2017).

Ο Δημήτριος Θέμελης υπήρξε ιδρυτικό μέλος και ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μουσικολόγος, συνθέτης και ερμηνευτής. Αναγνωρισμένος διεθνώς για το συνθετικό του έργο και την επιστημονική του δραστηριότητα, συνέβαλε καθοριστικά στην καθιέρωση της επιστήμης της Μουσικολογίας σε ακαδημαϊκό επίπεδο στην Ελλάδα και αγωνίστηκε με σθένος και επιμονή για την ανωτατικοποίηση των μουσικών σπουδών. Ήταν απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (στο βιολί και στα θεωρητικά της μουσικής), ενώ συνέχισε κατόπιν τις σπουδές του στο Μόναχο (μελετώντας βιολί με καθηγητή τον Kurt Stiehler και Μουσικολογία, Βυζαντινολογία και Αρχαία Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου), αποφοιτώντας ως διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του εκεί πανεπιστημίου. Διετέλεσε διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (1971-1985) και από το 1985 καθηγητής Ιστορικής Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., στο οποίο υπήρξε πρόεδρος επί τέσσερις θητείες. Υπήρξε επίσης Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και Πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Η Ολυμπία Φράγκου-Ψυχοπαίδη υπήρξε ιδρυτικό μέλος και ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε «Μουσικολογία με έμφαση στην Αισθητική και Κοινωνιολογία της Μουσικής». Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης (επί του Μάιν), έχοντας μαθητεύσει κοντά στους Th. W. Adorno, L. Finscher και H. Schnädelbach. Το 1985 ίδρυσε το περιοδικό Μουσικολογία, το πρώτο εξειδικευμένο επιστημονικό περιοδικό περί μουσικής στην Ελλάδα, του οποίου υπήρξε δια βίου διευθύντρια. Από το 1991 διετέλεσε καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (καθώς και πρόεδρός του την περίοδο 2004-2006), ενώ παράλληλα υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγκριτικής Γραμματολογίας και Φιλολογίας, καθώς και του Αρχείου και Βιβλιοθήκης της Ελληνικής Μουσικής, σύμβουλος και συγγραφέας της Εγκυκλοπαίδειας Die Musik in Geschichte und Gegenwart (MGG), του Storia universale della musica (Mondadori) και του Lettres européennes. Histoire de la littérature européenne (Hachette), σύμβουλος της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», παραγωγός επιμορφωτικών εκπομπών για μουσική στο Γ΄ Πρόγραμμα της ΕΡΤ και ερευνήτρια για την Ελληνική Έντεχνη Μουσική στο Ίδρυμα Μεσογειακών Ερευνών.

* * *

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας, το προσεχές 9ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο, με τίτλο «Παραλλαγές, Επεξεργασίες, Μεταμορφώσεις» (Θεσσαλονίκη, 1-3 Δεκεμβρίου 2017), θα αφιερωθεί στην μνήμη των δύο εκλιπόντων μελών της Εταιρείας.

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.