Κυκλοφορία νέου περιοδικού: Series Musicologica Balcanica

Κυκλοφόρησε το νέο ψηφιακό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης (Open Access) της IMS – RASMB (Regional Association for the Study of Music of the Balkans) με τίτλο Series Musicologica Balcanica. Το πρώτο τεύχος του πρώτου τόμου (SMB vol. 1.1) είναι προσβάσιμο από την ιστοσελίδα της Προθήκης του Α.Π.Θ.: https://ejournals.lib.auth.gr/smb. Στον τόμο αυτό, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη της συναδέλφου Καίτης Ρωμανού, περιλαμβάνεται το πρώτο μέρος των εισηγήσεων οι οποίες κατατέθηκαν στο Συνέδριο Modus – Modi – Modality (European University Cyprus και IMS – RASMB, Λευκωσία, 6-10 Σεπτεμβρίου 2017).

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κυκλοφορία νέου περιοδικού: Series Musicologica Balcanica

Μουσική, επιτέλεση και νέες υποκειμενικότητες (επιστημονική διημερίδα, 10-11 Οκτωβρίου 2020)

Το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (ΕΚΠΑ) και το Εργαστήριο Κριτικής Μουσικής Έρευνας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΠΑΜΑΚ) συνδιοργανώνουν στις 10 & 11 Οκτωβρίου 2020 διαδικτυακή επιστημονική διημερίδα με θέμα Μουσική, επιτέλεση και νέες υποκειμενικότητες. Θέτοντας μια σειρά κριτικών ερωτημάτων σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η συγκρότηση του εαυτού αλληλεπιδρά με τη μουσική και την επιτέλεση, αυτή η επιστημονική συνάντηση έχει ως στόχο να τροφοδοτήσει τον δημιουργικό διάλογο μεταξύ των διαφορετικών προσεγγίσεων και τάσεων στο πεδίο της μουσικής έρευνας και να αναδείξει τα σημεία σύγκλισης αλλά και διαφοροποίησης μεταξύ τους.

Σημαντικό μέρος του χρόνου των επιμέρους συνεδριών διατίθεται για την ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ των συμμετεχόντων στη βάση σύντομων εισηγήσεων των ομιλητών. Οι εκτενείς περιλήψεις των εισηγήσεων και η σχετική βιβλιογραφία είναι διαθέσιμα για την προετοιμασία των συμμετεχόντων.

Αφίσα

Πρόγραμμα

Περιλήψεις / Βιογραφικά

Προεγγραφές (έως 09.10.2020)

Ζωντανή μετάδοση

Επικοινωνία

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μουσική, επιτέλεση και νέες υποκειμενικότητες (επιστημονική διημερίδα, 10-11 Οκτωβρίου 2020)

Ενημέρωση για την εξ αποστάσεως διεξαγωγή του 12ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, 27-29 Νοεμβρίου 2020

Λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η τρέχουσα υγειονομική κρίση σε σχέση με τον ιό COVID-19, σας ενημερώνουμε ότι το 12ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας zoom. Οι ακριβείς τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την εξ αποστάσεως διεξαγωγή του συνεδρίου θα ανακοινωθούν προσεχώς. Έως τότε, και προκειμένου να διευκολυνθεί η διοργάνωση του συνεδρίου, παρακαλούνται όσες και όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου να κάνουν προ-εγγραφή, απαντώντας στη δήλωση που βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο το αργότερο έως τις 13 Νοεμβρίου 2020: https://forms.gle/ksUJBWSTFLwTc3kbA.

Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου ευχαριστεί εκ των προτέρων όλες και όλους για την κατανόηση και για τη διάθεση συνεργασίας προκειμένου, σε πείσμα των αντίξοων συνθηκών, να έχουμε ακόμη ένα επιτυχημένο συνέδριο.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ενημέρωση για την εξ αποστάσεως διεξαγωγή του 12ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, 27-29 Νοεμβρίου 2020

Ενημέρωση για τη διεξαγωγή του 12ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, 27-29 Νοεμβρίου 2020 (παράταση προθεσμίας έως 31 Ιουλίου 2020)

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το 2020, το 12ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη και τη διοργάνωσή του έχουν αναλάβει το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι προγραμματισμένες εργασίες του συνεδρίου, που τελεί και φέτος υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας, θα διεξαχθούν από την Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020, στους χώρους του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Επιδιώκοντας τη διατήρηση του θεσμού των διατμηματικών συνεδρίων και την καλλιέργεια του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικής και Μουσικολογίας των ελληνικών Α.Ε.Ι., ενημερώνουμε ότι πρόθεση όλων είναι η κανονική διεξαγωγή του διατμηματικού συνεδρίου το Νοέμβριο του 2020.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία της νόσου του ιού COVID-19 και την πιθανότητα μιας επανάληψης των ειδικών περιοριστικών μέτρων προφύλαξης το φθινόπωρο, ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση περιορισμού το 12ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά, όπως διεξήχθησαν και οι περισσότερες εκπαιδευτικές και ερευνητικές διαδικασίες.

Επισημαίνεται ότι καταληκτική ημερομηνία υποβολής τίτλου ανακοίνωσης, περίληψης (150-200 λέξεων) και σύντομου βιογραφικού σημειώματος (150-200 λέξεων) ορίζεται η 31η Ιουλίου 2020. Τα παραπάνω θα πρέπει να αποσταλούν εγκαίρως στην ηλεκτρονική διεύθυνση του συνεδρίου: conf.eme.2020@gmail.com.

Το πλήρες κείμενο της αρχικής πρόσκλησης συμμετοχής στο συνέδριο βρίσκεται εδώ.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ενημέρωση για τη διεξαγωγή του 12ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, 27-29 Νοεμβρίου 2020 (παράταση προθεσμίας έως 31 Ιουλίου 2020)

Απώλεια Καίτης Ρωμανού

Με βαθύτατη θλίψη πληροφορηθήκαμε σήμερα την εκδημία της Καίτης Ρωμανού (1939-2020), έπειτα από σύντομη ασθένεια. Η εκλιπούσα υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας και παρέμενε ενεργή και δραστήρια μέχρι τούδε στο Διοικητικό Συμβούλιο. Άφησε παρακαταθήκη ένα πλούσιο ερευνητικό έργο, κυρίως στον τομέα της ιστορίας της ελληνικής μουσικής, το οποίο συνδύασε με πολυετή και ακαταπόνητη διδασκαλία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά και σε πολλά ωδεία στην ελληνική επικράτεια. Διετέλεσε επίσης μέλος της συντακτικής και της επιστημονικής επιτροπής του ιστορικού περιοδικού Μουσικολογία, μουσικοκριτικός στον ημερήσιο τύπο, επιστημονική υπεύθυνη του ελληνικού τμήματος του διεθνούς προγράμματος RIPM (Répertoire International de la Presse Musicale) και συντονίστρια ή μέλος διεθνών ερευνητικών ομάδων για την μουσική των Βαλκανίων, της ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απώλεια Καίτης Ρωμανού

Πρόσκληση συμμετοχής στο 12ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο

Τα τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα μουσικής και μουσικολογίας των ελληνικών πανεπιστημίων, δηλαδή τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συναντώνται για δωδέκατη συναπτή χρονιά στο καθιερωμένο και ιδιαίτερα επιτυχημένο ετήσιο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Το 2020, το 12ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη και τη διοργάνωσή του έχουν αναλάβει το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν από την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020 στους χώρους του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής τίτλου ανακοίνωσης, περίληψης (150-200 λέξεων) και σύντομου βιογραφικού σημειώματος (150-200 λέξεων) ορίζεται η 31η Μαΐου 2020. Τα παραπάνω θα πρέπει να αποσταλούν εγκαίρως στην ηλεκτρονική διεύθυνση του συνεδρίου: conf.eme.2020@gmail.com.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, παρακαλούμε δείτε το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης εδώ.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόσκληση συμμετοχής στο 12ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για συμμετοχή σε δύο διεθνή συνέδρια περί των ελληνογερμανικών σχέσεων

Το Κέντρο Νέου Ελληνισμού (CeMoG) του Freie Universität Berlin οργανώνει σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ελληνογερμανικών Σχέσεων (ΕΜΕΣ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών δύο συνέδρια: α) με θέμα «Ελληνογερμανικές διασταυρώσεις από τη Γερμανική Αυτοκρατορία στην εισβολή της Βέρμαχτ στην Ελλάδα (1871-1941)», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 1-4 Απριλίου 2020, και β) «Η μεταπολεμική ανανέωση των ελληνογερμανικών σχέσεων», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 2-4 Νοεμβρίου 2020.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρώτο συνέδριο: https://www.cemog.fu-berlin.de/el/compendium/aktivitaeten/callforpapers/workshop-athen-kaiserreich.html (καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων: 31 Δεκεμβρίου 2019).

Αναλυτικές πληροφορίες για το δεύτερο συνέδριο: https://www.cemog.fu-berlin.de/el/compendium/aktivitaeten/callforpapers/workshop-athen-nach-dem-krieg.html (καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων: 15 Μαΐου 2020).

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για συμμετοχή σε δύο διεθνή συνέδρια περί των ελληνογερμανικών σχέσεων

11ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο, «Νεωτερισμός και Παράδοση (με αφορμή τα 70 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα)» (Αθήνα, 21-23 Νοεμβρίου 2019)

Τα τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα μουσικής και μουσικολογίας των ελληνικών πανεπιστημίων, δηλαδή τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προβαίνουν για ενδέκατη συναπτή χρονιά στην διοργάνωση του καθιερωμένου και ιδιαίτερα επιτυχημένου ετήσιου μουσικολογικού συνεδρίου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας.

Φέτος, το 11ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο φιλοξενείται στην Αθήνα και την οργάνωσή του έχει αναλάβει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι εργασίες του συνεδρίου, με ειδικό θέμα «Νεωτερισμός και Παράδοση (με αφορμή τα 70 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα)», θα διεξαχθούν από την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, μέχρι το Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2019, στο κεντρικό κτήριο («Προπύλαια») του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου

Γενικός συντονιστής του συνεδρίου: Μάρκος Τσέτσος

Επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου: Πάνος Βλαγκόπουλος, Πέτρος Βούβαρης, Γιώργος Σακαλλιέρος, Ιωάννης Φούλιας

Οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου: Κώστας Καρδάμης, Γιώργος Κίτσιος, Πύρρος Μπαμίχας, Άννα-Μαρία Ρεντζεπέρη

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 11ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο, «Νεωτερισμός και Παράδοση (με αφορμή τα 70 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα)» (Αθήνα, 21-23 Νοεμβρίου 2019)

Ημερίδα «Κριτική μουσική έρευνα: Προκλήσεις και προοπτικές» (Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019, Αίθουσα Συνεδρίων ΠΑΜΑΚ)

Το Εργαστήριο Κριτικής Μουσικής Έρευνας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργανώνει το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019 ημερίδα με τίτλο «Κριτική μουσική έρευνα: Προκλήσεις και προοπτικές». Η ημερίδα διερευνά τα σημεία σύγκλισης μεταξύ των επιστημονικών πεδίων που σχετίζονται με τη μουσική έρευνα στη βάση της διαπίστωσης ότι, ως επιστήμονες, παιδαγωγοί, ή καλλιτέχνες που αρθρώνουμε λόγο για τη μουσική, αντιμετωπίζουμε διλήμματα που συχνά είναι κοινά παρά τις διαφορετικές αφετηρίες και τους προσανατολισμούς μας. Στόχος της ημερίδας είναι η προαγωγή ενός διαλόγου που θα μας επιτρέψει να διευρύνουμε τους ορίζοντες σκέψης μας μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλο. Στο πλαίσιο αυτό, η ημερίδα εστιάζεται σε καίρια επιστημολογικά και μεθοδολογικά ζητήματα που σχετίζονται με τη μουσική έρευνα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον προσδιορισμό του τι συνιστά «κριτική» μουσική έρευνα και τι επιτυγχάνεται με αυτή. Τα ερωτήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας έχουν να κάνουν με το είδος της γνώσης που παράγουμε, με τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να μιλήσουμε για τη μουσική, με τους περιορισμούς και τους τρόπους διεύρυνσης των μέσων αυτών, με τη διεπιστημονικότητα και τις εφαπτόμενες μεταξύ των κλάδων μας, αλλά και με τον δημόσιο ρόλο της μουσικολογίας μέσα στην κοινωνία και στον ακαδημαϊκό χώρο.

Η ημερίδα θα έχει τη μορφή ανοιχτών συζητήσεων και παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου και την ανταλλαγή απόψεων. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε ομιλητής θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει μια σύντομη τοποθέτηση σε σχέση με συγκεκριμένη θεματική. Η τοποθέτηση αυτή θα αποτελέσει στη συνέχεια την αφορμή για παρεμβάσεις από τους άλλους ομιλητές και για συζήτηση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν ενεργά στις συζητήσεις, μπορούν να προετοιμαστούν μελετώντας τις εκτενείς περιλήψεις των εναρκτήριων τοποθετήσεων των ομιλητών καθώς και τη συνοδευτική βιβλιογραφία (όλο το υλικό βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του εργαστηρίου: https://www.uom.gr/msa/ergasthrio-e-k-m-e).

Ομιλητές: Πάνος Βλαγκόπουλος (Αν. Καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου), Πέτρος Βούβαρης (Επ. Καθηγητής, Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης ΠΑΜΑΚ), Ελένη Καλλιμοπούλου (Επ. Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης ΠΑΜΑΚ), Άννα Παπαέτη (ερευνήτρια Μαρία Κιουρί, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντείου Πανεπιστημίου), Παναγιώτης Κ. Πούλος (Λέκτορας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ), Δανάη Στεφάνου (Αν. Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ), Κώστας Χάρδας (Επ. Καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ).

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ημερίδα «Κριτική μουσική έρευνα: Προκλήσεις και προοπτικές» (Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019, Αίθουσα Συνεδρίων ΠΑΜΑΚ)

Πρόσκληση συμμετοχής στο 11ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο

Τα τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα μουσικής και μουσικολογίας των ελληνικών πανεπιστημίων, δηλαδή τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προβαίνουν για ενδέκατη συναπτή χρονιά στην διοργάνωση του καθιερωμένου και ιδιαίτερα επιτυχημένου ετήσιου μουσικολογικού συνεδρίου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Το 2019 ο θεσμός αυτός φιλοξενείται στην Αθήνα.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα λάβουν χώραν, ειδικότερα, από την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, μέχρι το Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2019, με ειδικό θέμα «Νεωτερισμός και Παράδοση (με αφορμή τα 70 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα)». Στο πλαίσιο του 11ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου θα γίνουν δεκτές προτάσεις είτε για εισηγήσεις είτε για συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με αναφορά στην παραπάνω θεματική, καθώς και αντίστοιχες προτάσεις ανεξάρτητης θεματικής από μέλη ερευνητικών ομάδων της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Οι προτάσεις δεν είναι υποχρεωτικό να αφορούν τον Νίκο Σκαλκώτα.

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής τίτλου ανακοίνωσης, περίληψης (150-200 λέξεων) και σύντομου βιογραφικού σημειώματος (100-200 λέξεων) ορίζεται η 20ή Ιουλίου 2019. Τα παραπάνω θα πρέπει να αποσταλούν εγκαίρως στην ηλεκτρονική διεύθυνση του συνεδρίου: Conf.eme2019@yahoo.com.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, παρακαλούμε δείτε το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης εδώ.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόσκληση συμμετοχής στο 11ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο

Διεθνές συνέδριο “Skalkottas Today”

Με αφορμή την 70ή επέτειο από τον θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Ίδρυμα Αιμιλίου Χουρμουζίου – Μαρίκας Παπαϊωάννου και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιου Κύπρου διοργανώνουν διεθνές συνέδριο στην Αθήνα από τις 29 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2019. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας καθώς και της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας (IMS).

Περισσότερες πληροφορίες: https://mmb.org.gr/el/skalkottas-today

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διεθνές συνέδριο “Skalkottas Today”

2η Μουσικολογική Ημερίδα της ερευνητικής ομάδας RelMus/FG (8 Μαρτίου 2019, Γαλλικό Ινστιτούτο, Αθήνα)

Την Παρασκευή, 8 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη μουσικολογική ημερίδα της ερευνητικής ομάδας RelMus/FG (Mουσικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στον 20ό και 21ο αιώνα) με θέμα «Οι μουσικές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας από το 1980 έως το 2010», σε συνεργασία με το IReMus, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ωδείο Αθηνών. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο παρόν πρόγραμμα.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 2η Μουσικολογική Ημερίδα της ερευνητικής ομάδας RelMus/FG (8 Μαρτίου 2019, Γαλλικό Ινστιτούτο, Αθήνα)

Διεθνές μουσικολογικό συνέδριο, «Μουσικές και πολιτισμικές ωσμώσεις στα Βαλκάνια» (Βουκουρέστι, 2-6 Σεπτεμβρίου 2019)

Το Εθνικό Πανεπιστήμιο Μουσικής του Βουκουρεστίου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας για την Μελέτη της Μουσικής των Βαλκανίων αναγγέλλουν ένα διεθνές μουσικολογικό συνέδριο με αντικείμενο τις μουσικές και πολιτισμικές ωσμώσεις στα Βαλκάνια. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Μουσικής στο Βουκουρέστι, από τις 2 μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2019.

Υποβολή προτάσεων έως τις 22 Φεβρουαρίου 2019. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε την παρούσα πρόσκληση.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διεθνές μουσικολογικό συνέδριο, «Μουσικές και πολιτισμικές ωσμώσεις στα Βαλκάνια» (Βουκουρέστι, 2-6 Σεπτεμβρίου 2019)

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 12ο συνέδριο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας MOISA

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ έχει την τιμή να διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο των μελών της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας «MOISA: The International Society for the Study of Greek and Roman Music and its Cultural Heritage». Πρόκειται για μία διεπιστημονική ομάδα ερευνητών που προέρχονται κυρίως από τον χώρο της κλασικής φιλολογίας, μουσικολογίας, αρχαιομουσικολογίας και εθνομουσικολογίας, η οποία με τη δράση της αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια σε διεθνές επίκεντρο στους τομείς της μελέτης και ερμηνείας καθώς και της διάχυσης της επιστημονικής γνώσης για την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή μουσική και την επίδρασή της από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στους χώρους του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη από τις 8 έως τις 10 Ιουλίου 2019. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην παρούσα πρόσκληση υποβολής ανακοινώσεων (στα αγγλικά).

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 12ο συνέδριο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας MOISA

Ημερίδα «Μουσική – Αισθητική – Κοινωνία» (23 Νοεμβρίου 2018)

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στην μνήμη της ομότιμης καθηγήτριάς του, αλλά και ιδρυτικού μέλους της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας, Ολυμπίας Ψυχοπαίδη-Φράγκου (1944-2017), η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018, από τις 9:00 έως τις 14:30, στο Αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» στο κεντρικό κτήριο του ιδρύματος (Πανεπιστημίου 30, Αθήνα). Η ημερίδα έχει τίτλο «Μουσική – Αισθητική – Κοινωνία» και στο πλαίσιό της έχουν προσκληθεί ως ομιλητές πανεπιστημιακοί καθηγητές (από το Ε.Κ.Π.Α., το Α.Π.Θ., το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου) καθώς και περιώνυμοι αρχιμουσικοί.

Είσοδος ελεύθερη. Δείτε αναλυτικότερα το πρόγραμμα της ημερίδας.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ημερίδα «Μουσική – Αισθητική – Κοινωνία» (23 Νοεμβρίου 2018)