Πρόσκληση συμμετοχής στο 15ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο

Τα πέντε τμήματα μουσικής και μουσικολογίας των ελληνικών πανεπιστημίων, δηλαδή τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συνεργάζονται για δέκατη πέμπτη συναπτή χρονιά στην διεξαγωγή του καθιερωμένου και ιδιαιτέρως επιτυχημένου ετήσιου μουσικολογικού συνεδρίου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Φέτος, το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα και την διοργάνωσή του έχει αναλάβει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα λάβουν χώραν, ειδικότερα, από την Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου έως το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2023 και θα είναι τιμητικά αφιερωμένες στην φετινή επέτειο των 100 ετών από την γέννηση της κορυφαίας ελληνίδας υψιφώνου Μαρίας Κάλλας (1923-1977). Το συνέδριο διεξάγεται στην ελληνική γλώσσα. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής τίτλου ανακοίνωσης, περίληψης και σύντομου βιογραφικού σημειώματος ορίζεται η 31η Μαΐου 2023 (προσοχή: δεν θα δοθεί παράταση!). Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ανατρέξουν για αναλυτικότερη πληροφόρηση στο πλήρες κείμενο της πρόσκλησης που βρίσκεται αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://hellenic-musicology.org/wp-content/uploads/2023/02/CFP-Conf-EME-2023.pdf.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόσκληση συμμετοχής στο 15ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο

Νέο τεύχος του περιοδικού Series Musicologica Balcanica

Η εκδοτική επιτροπή του μουσικολογικού περιοδικού SERIES MUSICOLOGICA BALCANICA (SMB) του Περιφερειακού Συλλόγου για τη Μελέτη της Μουσικής των Βαλκανίων της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας (IMS Regional Association for the Study of Music of the Balkans) ενημερώνει ότι τον Δεκέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε το τρίτο τεύχος, το οποίο περιλαμβάνει άρθρα που παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό συνέδριο (IMS RASMB) με τον τίτλο Musical and Cultural Osmoses in the Balkans, το οποίο πραγματοποιήθηκε το 2019 στο Βουκουρέστι. Ως επί το πλείστον, η έκδοση του τρίτου τεύχους του διεθνούς διαδικτυακού περιοδικού τηρεί τον γενικό στόχο να καταγράψει και να διατηρήσει τις δραστηριότητες του συνεδρίου στο πλαίσιο μιας ηλεκτρονικής έκδοσης ως μια γραπτή διάσταση των (εθνο)-μουσικολογικών, ιστορικών, αναλυτικών/θεωρητικών μελετών και επιτευγμάτων της μουσικολογικής έρευνας στις χώρες των Βαλκανίων.

Συγκεκριμένα, το τεύχος αρ. 3 (Δεκέμβριος 2022) αποτελείται από 14 άρθρα που διαχωρίζονται στις ακόλουθες ενότητες, ανάλογα με τα ερευνητικά πεδία: Ιστορικές μελέτες (8 συνεισφορές), Ανάλυση/Θεωρία (1 συνεισφορά), μελέτες σχετικά με τις πηγές (5 συνεισφορές). Η διάρθρωση των περιεχομένων σε θεματικές ενότητες περιλαμβάνει αντίστοιχα δημοσιεύσεις για την εκκλησιαστική μουσική, την κλασική και ρομαντική περίοδο, εθνομουσικολογικές μελέτες, μελέτες για την σύγχρονη μουσική και τις ερμηνείες διαφόρων ιστορικών τεκμηρίων. Τα άρθρα καλύπτουν ποικίλες πτυχές των μουσικών παραδόσεων των Βαλκανίων, ενώ παρουσιάζουν μια ποικιλομορφία μουσικολογικών προσεγγίσεων, μεθοδολογιών και υφολογικών ιδιαιτεροτήτων.

Το τεύχος 3 έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα Προθήκη της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και του Κέντρου Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που φιλοξενεί επιστημονικά περιοδικά ανοικτής πρόσβασης (Open Access) τα οποία εκδίδουν τα τμήματα, τα μέλη του διδακτικού προσωπικού και τα ερευνητικά κέντρα του πανεπιστημίου. Η πλατφόρμα Προθήκη υποστηρίζει όλα τα στάδια της εκδοτικής διαδικασίας σε online περιβάλλον. Περισσότερες πληροφορίες για την πρόσβαση στα περιεχόμενα του τρίτου τόμου παρέχονται στον σύνδεσμο https://ejournals.lib.auth.gr/smb.

Το περιοδικό SMB εκδίδεται από την Ελληνική Μουσικολογική Εταιρεία υπό την αιγίδα της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας (IMS). Μέλη της εκδοτικής επιτροπής είναι οι: Μαρία Αλεξάνδρου, Σοφία Kοντώση, Εύη Νίκα-Σαμψών (associate editor), Mirjana Veselinović-Hofman (editor-in-chief), με εκδοτικούς προσκεκλημένους που προέρχονται από το ίδρυμα που φιλοξενεί το εκάστοτε συνέδριο IMS RASMB. Προσκεκλημένος της εκδοτικής επιτροπής στα θέματα που σχετίζονται με το συνέδριο του Βουκουρεστίου είναι ο καθηγητής Nicolae Gheorghita. Γραμματέας του περιοδικού είναι ο Δημοσθένης Σπανουδάκης και υπεύθυνη για την τεχνική εκδοτική του υποστήριξη είναι η Έφη Εμμανουηλίδου από την Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ – Προθήκη.

Ηλεκτρονικές διευθύνσεις: smb@mus.auth.gr και rasmb.smb@gmail.com.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νέο τεύχος του περιοδικού Series Musicologica Balcanica

Συμπόσιο «Μανώλης Καλομοίρης: 60 χρόνια μετά»

Με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 60 χρόνων από τον θάνατο του Μανώλη Καλομοίρη (1883-1962), η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Μανώλης Καλομοίρης», διοργανώνει διήμερο συμπόσιο που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη». Ειδικοί μουσικολόγοι, ερευνητές και προσωπικότητες του ευρύτερου μουσικού χώρου θα παρουσιάσουν εισηγήσεις που αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη δράση και προσφορά του στη μουσική ζωή της Ελλάδας κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, όπως και ευρύτερα ζητήματα αισθητικής  αλλά και προβληματισμούς σχετικά με την έκφραση της ελληνικότητας στη μουσική. Το διήμερο πλαισιώνεται από αφιερωματικές εκδηλώσεις.

Το Συμπόσιο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Christoph Stroux (1931-2013), πρώτου διευθυντή της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, με αφορμή τα 10 χρόνια από τον θάνατό του.

Περισσότερες πληροφορίες και πλήρες πρόγραμμα συμποσίου

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συμπόσιο «Μανώλης Καλομοίρης: 60 χρόνια μετά»

Έναρξη λειτουργίας ιστοσελίδας του Διεθνούς Συνεδρίου IMS – RASMB 2023 και πρόσκληση υποβολής προτάσεων

Η Τοπική Οργανωτική Επιτροπή και η Επιστημονική Επιτροπή του 8ου Συνεδρίου του Περιφερειακού Συλλόγου για τη Μελέτη της Μουσικής των Βαλκανίων της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας (IMS Regional Association for the Study of Music of the Balkans) που διεξάγεται κατά παράδοση ανά διετία είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την έναρξη λειτουργίας της επίσημης ιστοσελίδας του συνεδρίου με τίτλο «Musical Cultures and Diasporas in the Balkans» στην διεύθυνση: https://rasmb-ims2023.gr.

Το 8o Συνέδριο του Περιφερειακού Συλλόγου για τη Μελέτη της Μουσικής των Βαλκανίων της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας οργανώνεται από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα της  Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, από τις 31 Αυγούστου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 2023. Η προθεσμία για την υποβολή ανακοινώσεων λήγει στις 15 Φεβρουαρίου 2023. Οι προτάσεις υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας του συνεδρίου, η οποία παρέχει αναλυτική πληροφόρηση και θα ενημερώνεται τακτικά.

Call for Papers

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Έναρξη λειτουργίας ιστοσελίδας του Διεθνούς Συνεδρίου IMS – RASMB 2023 και πρόσκληση υποβολής προτάσεων

Πρόγραμμα 14ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου (Άρτα, 26-27 Νοεμβρίου 2022)

Τα πέντε πανεπιστημιακά τμήματα μουσικής και μουσικολογίας των ελληνικών πανεπιστημίων, δηλαδή τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συναντώνται στο καθιερωμένο και ιδιαίτερα επιτυχημένο ετήσιο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Το 2022, το 14ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο θα φιλοξενηθεί στην Άρτα και τη διοργάνωσή του έχει αναλάβει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν το Σάββατο 26 Νοεμβρίου και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 στους χώρους του Επιμελητηρίου Άρτας. Με αφορμή δε την επέτειο μνήμης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και του Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού 2022, φέτος το συνέδριο θα έχει κεντρικό θέμα: Ιστορίες, παραδόσεις, μεταπλάσεις.

Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόγραμμα 14ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου (Άρτα, 26-27 Νοεμβρίου 2022)

Έκδοση αφιερωματικού τόμου εις μνήμην Δημήτρη Θέμελη

Με χαρά ανακοινώνεται η έκδοση του συλλογικού τόμου:

Δημήτρης Γιάννου, Εύη Νίκα-Σαμψών, Γιώργος Σακαλλιέρος και Κώστας Τσούγκρας (επιμ.), Αφιερωματικός τόμος εις μνήμην Δημήτρη Θέμελη (1931-2017), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης / Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 2022.

Με αφορμή την εκδημία του ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ., διακεκριμένου μουσικολόγου, συνθέτη και σημαίνουσας προσωπικότητας για την εγκαθίδρυση των πανεπιστημιακών μουσικών σπουδών στην Ελλάδα, Δημήτρη Θέμελη (1931-2017), η Συνέλευση του Τ.Μ.Σ.-Α.Π.Θ. αποφάσισε την έκδοση αφιερωματικού συλλογικού τόμου στη μνήμη του. Λόγω της διττής (επιστημονικής και καλλιτεχνικής) ιδιότητος του εκλιπόντος, αποφασίστηκε οι προσκλήσεις συμμετοχής στον τόμο προς μέλη Δ.Ε.Π. των πανεπιστημιακών μουσικών τμημάτων να περιλαμβάνουν, εκτός από επιστημονικά κείμενα, και μουσικά έργα ειδικά γραμμένα για τη συγκεκριμένη περίσταση.

Ο αφιερωματικός τόμος κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή τον Σεπτέμβριο του 2022 και έχει αναρτηθεί στην ενότητα «Δημοσιεύσεις» της ιστοσελίδας της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας (βλ. https://hellenic-musicology.org/δημοσιεύσεις). Συγκεντρώνει, σε επιμελημένη μορφή, επιστημονικά κείμενα των Μαρίας Αλεξάνδρου, Εμμανουήλ Γιαννόπουλου, Δημητρίου Γιάννου, Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά, Πέτρου Θέμελη (διακεκριμένου αρχαιολόγου, αδελφού του εκλιπόντος), Κωνσταντίνου Καρδάμη, Απόστολου Κώστιου (τελευταία επιστημονική συνεισφορά του σπουδαίου εκλιπόντος μουσικολόγου), Irmgard Lerch, Αναστασίας Σιώψη, Γρηγορίου Στάθη, Μάρκου Τσέτσου, Ντόρας Ψαλτοπούλου-Καμίνη και Στέλιου Ψαρουδάκη, καθώς και νέες μουσικές συνθέσεις των Χρήστου Σαμαρά, Αθανασίου Ζέρβα, Γιώργου Σακαλλιέρου και Κώστα Τσούγκρα. Στο Παράρτημα περιλαμβάνεται ο αναθεωρημένος Κατάλογος Έργων του Δ. Θέμελη, όπως τον συνέταξε ο γιος του, Γιώργος Θέμελης.

Η ομάδα των επιμελητών του τόμου θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους και όλες τους/τις συναδέλφους των πανεπιστημιακών μουσικών τμημάτων της χώρας για την ανταπόκρισή τους και την πολύτιμη συνεισφορά τους στη δημιουργία του παρόντος τόμου, είτε μέσω εκπόνησης επιστημονικού κειμένου είτε μέσω σύνθεσης μουσικού έργου.

Η ψηφιακή μορφή του αφιερωματικού τόμου είναι διαθέσιμη από τον παρακάτω σύνδεσμο στην ενότητα «Δημοσιεύσεις» της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας: https://hellenic-musicology.org/wp-content/uploads/2022/10/Themelis-tribute.pdf.

Η βραδιά παρουσίασης του τόμου μαζί με τη ζωντανή εκτέλεση των μουσικών έργων που περιλαμβάνονται σε αυτόν θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 στο Φουαγιέ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.

Η ομάδα των επιμελητών του τόμου,

Δημήτρης Γιάννου, Εύη Νίκα-Σαμψών, Γιώργος Σακαλλιέρος, Κώστας Τσούγκρας

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Έκδοση αφιερωματικού τόμου εις μνήμην Δημήτρη Θέμελη

Ενημερωτικό Δελτίο της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας για το 21ο Συνέδριο της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας (IMS 2022, Μusic across Borders)

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το 21o Συνέδριο της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας (Ιnternational Musicological Society) από τις 22 έως τις 26 Αυγούστου 2022 στην Αθήνα. Το συνέδριο οργανώθηκε από την Ελληνική Μουσικολογική Εταιρεία υπό την αιγίδα των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και φιλοξενήθηκε στους χώρους της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., στις αίθουσες της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» και στους χώρους του Χριστιανικού και Βυζαντινού Μουσείου.

Ο τίτλος του συνεδρίου «Η μουσική διαμέσου των συνόρων» (Μusic across borders, www.ims2022.org) συνέβαλε στην ευρύτερη συμμετοχή συνέδρων από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της υφηλίου και στην παρουσίαση ποικίλων θεματικών συνεδριών, στρογγυλών τραπεζών και εισηγήσεων από όλες τις επιμέρους ειδικεύσεις της μουσικολογικής επιστήμης. Συμμετείχαν συνολικά 780 εισηγητές με ατομικές εισηγήσεις, συμμετοχές σε 42 ειδικές ομαδικές θεματικές συνεδρίες και 40 περίπου ομαδικές συνεδρίες στρογγυλής τραπέζης που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια 15 παράλληλων συνεδριών ανά ημέρα στους προαναφερθέντες χώρους επί πέντε συνεχείς ημέρες⋅ παρά τις αντίξοες συνθήκες που επεκράτησαν ύστερα από την πρωτόγνωρη περίοδο κρίσης λόγω της πανδημίας COVID-19 που έπληξε πολλαπλώς τις πολιτισμικές δραστηριότητες και ειδικά τον χώρο της μουσικής, η θεματολογία του συνεδρίου συνέβαλε στην αναζωογόνηση των συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο και στην ανάδειξη των θεωρητικών και πρακτικών πτυχών του κλάδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετοχές ήταν από όλες τις ηπείρους και τις γεωγραφικές περιοχές, καθώς το μεγάλο Διεθνές Συνέδριο της IMS, που διεξάγεται ανά πενταετία σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο, αποτελεί κατά παράδοση πόλο έλξης για τον κλάδο της μουσικολογίας και συγκεντρώνει στατιστικά συνέδρους από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Η.Π.Α., τα Βαλκάνια, τις ασιατικές χώρες (Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα) και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ειδικά φέτος, το Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο της IMS2022 συγκέντρωσε τους έλληνες και ξένους μουσικολόγους μελετητές απ’ όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της υφηλίου που δραστηριοποιούνται σε όλα τα εξειδικευμένα πεδία της μουσικολογικής επιστήμης: από τα πεδία της έρευνας της αρχαίας ελληνικής μουσικής, της μουσικής εικονογραφίας, της βυζαντινής μουσικολογίας, της εθνομουσικολογίας, της νεοελληνικής μουσικής και της σύγχρονης ελληνικής πρωτοπορίας μέχρι τους πλέον σύγχρονους τομείς της ιστοριογραφίας και ανάλυσης της Δυτικής Μουσικής, της μουσικής τεχνολογίας, καθώς και από τους ειδικούς τομείς της αισθητικής, της κοινωνιολογίας της μουσικής, της ανθρωπολογίας και της οικολογίας και των παραδόσεων της Μουσικής του Κόσμου (World Music). Μέσα από την ευρύτητα αλλά και τη σύγχρονη προοπτική του θέματος, η θετική ανταπόκριση σε επίπεδο διεθνών συμμετοχών ήταν εντυπωσιακή, καθώς οι διάφορες επιμέρους θεματικές κάλυψαν ερευνητικά και καλλιτεχνικά πεδία που ανήκουν σε όλες τις χρονικές περιόδους της έντεχνης μουσικής δημιουργίας αλλά και των τοπικών εθνικών παραδόσεων των διαφόρων γεωγραφικών περιοχών. Εκτός τούτων, το ιδιαίτερα επίκαιρο για την εποχή μας θέμα του συνεδρίου Η μουσική διαμέσου των συνόρων προσέλκυσε το ενδιαφέρον ερευνητών από τους περισσότερους σύγχρονους κλάδους της μουσικολογικής επιστήμης, εφόσον οι έρευνες που είναι συνδεδεμένες με διεπιστημονικές προσεγγίσεις, με τις πρακτικές και αλληλεπιδράσεις των μετακινούμενων μουσικών, με τον ρόλο της μουσικής διαμέσου ημισφαιρίων, κοινωνιών και ποικίλων συστημάτων γνώσης, μπορούν να αναδείξουν νέες αναγνώσεις και πολυσήμαντες όψεις της μουσικής δημιουργίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι μουσικές εκδηλώσεις του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκαν στην Aula της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και την Μητρόπολη Αθηνών ενθουσίασαν τους ξένους επισκέπτες και συνέδρους και συνέβαλαν στην προβολή και διάδοση της σύγχρονης ελληνικής μουσικής δημιουργίας και παράδοσης στη διεθνή μουσικολογική κοινότητα. Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες θα είναι ακόμη διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: (https://pcoconvin.eventsair.com/ims22/).

Δείτε ακόμη: Abstract book.

Εύη Νίκα-Σαμψών

Πρόεδρος Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ενημερωτικό Δελτίο της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας για το 21ο Συνέδριο της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας (IMS 2022, Μusic across Borders)

Πρόσκληση συμμετοχής στο 14ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο

Τα πέντε πανεπιστημιακά τμήματα μουσικής και μουσικολογίας των ελληνικών πανεπιστημίων, δηλαδή, τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ιονίου Πανεπιστημίου, και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συναντώνται στο καθιερωμένο και ιδιαίτερα επιτυχημένο ετήσιο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Το 2022, το 14ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο θα φιλοξενηθεί στην Άρτα και τη διοργάνωσή του έχει αναλάβει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν από την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 στους χώρους του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα. Με αφορμή την επέτειο μνήμης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, του Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού 2022, φέτος το συνέδριο θα έχει κεντρικό θέμα: Ιστορίες, παραδόσεις, μεταπλάσεις.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής τίτλου ανακοίνωσης, περίληψης (150-200 λέξεων) και σύντομου βιογραφικού σημειώματος (150-200 λέξεων) ορίζεται η 31η Μαΐου 2022. Τα παραπάνω θα πρέπει να αποσταλούν εγκαίρως στην ηλεκτρονική διεύθυνση του συνεδρίου: conf.eme.2022@gmail.com.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, παρακαλούμε δείτε το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης: https://hellenic-musicology.org/wp-content/uploads/2022/05/CFP-Conf-EME-2022.pdf.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόσκληση συμμετοχής στο 14ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο

Reinhold Schlötterer (1925-2021)

Με ιδιαίτερη θλίψη τα μέλη της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας πληροφορηθήκαμε την πρόσφατη εκδημία του διακεκριμένου μουσικολόγου, δάσκαλου και συναδέλφου Reinhold Schlötterer, καθηγητή στο Ινστιτούτο Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου (Ludwig Maximilians Universität München), επίτιμου μέλους της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Ο Dr. Reinhold Schlötterer υπήρξε εξαίρετος δάσκαλος και μελετητής, γνώστης της βυζαντινής και ελληνικής μουσικής· τον διέκρινε η βαθειά γνώση του αντικειμένου και ένα ευρύτατο φάσμα ενδιαφερόντων τόσο στον τομέα της ευρωπαϊκής μουσικής όσο και στους ειδικούς τομείς της ιστορικής εθνομουσικολογίας και βυζαντινής μουσικολογίας. Πολύγλωσσος, πολυπράγμων, ακαταπόνητος μελετητής, σεμνή και ολιγαρκής προσωπικότητα, όπως συχνά συμβαίνει με τις αυθεντίες κάθε επιστημονικού τομέα, αλλά και γνήσιος φιλέλλην, ο Reinhold Schlötterer μελετούσε στο πρωτότυπο τα κείμενα της αγγλικής, ιταλικής και γαλλικής λογοτεχνίας, καθώς και οποιεσδήποτε πηγές αναδείκνυαν τη σημασία της ευρωπαϊκής μουσικής δημιουργίας. Συγχρόνως, οι γνώσεις του στα αρχαία ελληνικά και στη νεοελληνική γλώσσα τού εξασφάλισαν την επικοινωνία και την αμεσότητα με την ελληνική μουσική παράδοση κατά τη διάρκεια των τακτικών ταξιδιών του στην Ελλάδα, πάντα με τη συντροφιά της αγαπημένης του συζύγου Roswitha Traimer-Schlötterer, τα οποία είχαν ως επίκεντρο την επιτόπια έρευνα της μουσικής της Μεσογείου. Οι μουσικολογικές αναζητήσεις του στην Ελλάδα και στον χώρο της Μεσογείου εστιάζονταν συχνά στις ιστορικές διασυνδέσεις και στους πολιτισμικούς συσχετισμούς, έχοντας ως αφετηρία το αρχαιοελληνικό πνεύμα, τις επιρροές και ερμηνείες του στον δυτικό μουσικό πολιτισμό.

Ο συνδυασμός της εθνομουσικολογικής έρευνας με την ιδιότητα μιας αμιγώς δυτικοευρωπαϊκής μουσικής παιδείας ήταν ένα μάλλον σπάνιο φαινόμενο για τη μουσικολογική ταυτότητα εκείνης της εποχής. Ο Reinhold Schlötterer σπούδασε αρχικά εκκλησιαστικό όργανο με τον καθηγητή Michael Schneider και συνέχισε με σπουδές Μουσικολογίας στο Ινστιτούτο Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου, συνδυάζοντας τον κύριο κλάδο με σπουδές στη Βυζαντινολογία και Φιλοσοφία. Ολοκλήρωσε το 1953 τη διδακτορική του διατριβή με θέμα Die kirchenmusikalische Terminologie bei den griechischen Kirchenvätern υπό την επίβλεψη του διακεκριμένου καθηγητή Rudolf von Ficker, μελέτη που τον καθιέρωσε αρχικά ανάμεσα στους σημαντικούς εκπροσώπους της Βυζαντινής Μουσικολογίας και τον ανέδειξε μέσα από τις πολυάριθμες δημοσιεύσεις του κυρίως στο επιστημονικό περιοδικό Byzantinische Zeitschrift περισσότερο ως ειδικό μελετητή της Βυζαντινής Μουσικολογίας παρά της Δυτικοευρωπαϊκής. Αργότερα, όταν το 1956 ο Θρασύβουλος Γεωργιάδης ανέλαβε τη διεύθυνση του Ινστιτούτου Μουσικολογίας, ο Schlötterer κλήθηκε να διδάξει τα μαθήματα της ιστορίας και θεωρίας της μουσικής υφής (Historische Satzlehre). Το διδακτικό και ερευνητικό εύρος αυτών των μαθημάτων, τα οποία για τον Γεωργιάδη αποτελούσαν τα θεμέλια των μουσικολογικών σπουδών, ανέδειξε συγχρόνως και την βαθειά γνώση και την παιδεία του Schlötterer όχι μόνο στο πεδίο της μουσικολογίας και της πράξης της μουσικής αλλά και στις διεπιστημονικές προσεγγίσεις που πάντα επιχειρούσε στο πλαίσιο της διδασκαλίας και έρευνας. Στη μελέτη του για τον Giovanni Pierluigi da Palestrina (Der Komponist Palestrina. Grundlagen, Erscheinungsweisen und Bedeutung seiner Musik, Wißner-Verlag, Augsburg 2003) αποτύπωσε την τεράστια εμπειρία του και τις γνώσεις που απέκτησε μέσα από την μακρόχρονη ενασχόλησή του με το έργο του Παλεστρίνα σε επίπεδο έρευνας και διδασκαλίας.

Υπήρξε επίσης πρωτεργάτης στην έρευνα του έργου του Ρίχαρντ Στράους, ιδρύοντας το 1977 την «Ερευνητική Ομάδα Richard Strauss», στην οποία συμμετείχαν φοιτητές και νέοι μελετητές του Ινστιτούτου του Μονάχου, ομάδα που αποτέλεσε το φυτώριο αξιόλογων μουσικολόγων, που εστίασαν την προσοχή τους στο έργο του Ρίχαρντ Στράους και πρόβαλαν τις νεωτερικές του συνθετικές ιδέες σε μια σειρά από συλλογικούς τόμους, μεταξύ άλλων: Reinhold Schlötterer (επιμ.), Musik und Theater im „Rosenkavalier“ von Richard Strauss, Wien 1985· Bernd Edelmann, Birgit Lodes, Reinhold Schlötterer (επιμ.), Richard Strauss und die Moderne. Bericht über das Internationale Symposium München, 21. bis 23. Juli 1999, Berlin 2001· Reinhold Schlötterer, Die Texte der Lieder von Richard Strauss. Kritische Ausgabe, Ludwig, Pfaffenhofen 1988, κ.ά.

Οι έλληνες φοιτητές του, συνάδελφοι και φίλοι από το Ινστιτούτο Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου θα τον θυμούνται με ευγνωμοσύνη και αγάπη για την προσφορά του στα πρώτα τους βήματα και τη γόνιμη και εγκάρδια επικοινωνία που διατήρησαν και στη μετέπειτα πορεία τους.

Η Ελληνική Μουσικολογική Εταιρεία είναι ευγνώμων και για τη γενναιόδωρη προσφορά της βιβλιοθήκης του στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εύη Νίκα-Σαμψών, Πρόεδρος Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας, Καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Reinhold Schlötterer (1925-2021)

Ημερίδα αφιερωμένη στον Ίγκορ Στραβίνσκι (10 Δεκεμβρίου 2021)

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει διεθνή ημερίδα με τίτλο “Revisiting Stravinsky: Fifty Years On”, αφιερωμένη στον Ίγκορ Στραβίνσκι, με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατό του. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μεταξύ 12 και 6 μ.μ. στην αγγλική γλώσσα.  Για περισσότερες πληροφορίες (και πρόγραμμα), βλ. https://www.music.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/revisiting_stravinsky_fifty_years_on_study_day_10122021_online.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ημερίδα αφιερωμένη στον Ίγκορ Στραβίνσκι (10 Δεκεμβρίου 2021)

Πρόγραμμα 13ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου (Κέρκυρα, 19-21 Νοεμβρίου 2021)

Τα πέντε πανεπιστημιακά τμήματα μουσικής και μουσικολογίας των ελληνικών πανεπιστημίων, δηλαδή τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προβαίνουν για δέκατη τρίτη συναπτή χρονιά στην διοργάνωση του καθιερωμένου και ιδιαιτέρως επιτυχημένου ετήσιου μουσικολογικού συνεδρίου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας.

Το 2021 ο θεσμός αυτός φιλοξενείται στην Κέρκυρα με οργανωτική μέριμνα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Οι εργασίες του συνεδρίου θα λάβουν χώραν, ειδικότερα, από την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021 μέσω της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης zoom, ενώ η συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης προσφέρει την αφορμή και για τον θεματικό του τίτλο, «Μουσική και Επανάσταση». Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου θα πρέπει να έχουν εγκατεστημένη στον υπολογιστή/tablet/κινητό τους τη σχετική εφαρμογή (https://zoom.us/download). Σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν προβλήματα ή δυσκολίες με τη διαδικασία μπορούν να επικοινωνήσουν με την οργανωτική επιτροπή για βοήθεια μέσω του λογαριασμού email του συνεδρίου.

Πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου

Ο σύνδεσμος για την διαδικτυακή παρακολούθηση / συμμετοχή στο συνέδριο είναι ο εξής: https://teleconferenceionio.webex.com/teleconferenceionio/j.php?MTID=md661b138ae88df3308bf0170014fb4fe (Meeting number: 2731 327 7521 / Password: qiPapWSV573)

Ειδικά όμως για τις πρωινές παράλληλες συνεδρίες του Σαββάτου (20.11) και της
Κυριακής (21.11), οι σύνδεσμοι έχουν ως εξής:

Επικοινωνία: conf.eme2021@gmail.com

Γενική συντονίστρια του συνεδρίου: Αναστασία Σιώψη (Ιόνιο Πανεπιστήμιο)

Επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου: Πάνος Βλαγκόπουλος (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Γιώργος Κοκκώνης (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Άννα-Μαρία Ρεντζεπέρη (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Γιώργος Σακαλλιέρος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Ιωάννης Φούλιας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου: Σπύρος Δεληγιαννόπουλος, Κώστας Καρδάμης, Μαρία Ντούρου, Αναστασία Σιώψη, Νίκος Τσούχλος

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόγραμμα 13ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου (Κέρκυρα, 19-21 Νοεμβρίου 2021)

Αφιέρωση του 13ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου στην μνήμη του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. Απόστολου Κώστιου

Το φετινό διατμηματικό συνέδριο υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. Απόστολου Κώστιου.

Με μεγάλη μας θλίψη πληροφορηθήκαμε την ξαφνική απώλεια του αγαπητού φίλου και συναδέλφου Απόστολου Κώστιου. Απώλεια βαριά για ολόκληρη την ελληνική μουσικολογική κοινότητα, αφού ανήκει στους πρωτεργάτες και στυλοβάτες της ανάπτυξης της ελληνικής μουσικολογίας.

Θα τον θυμόμαστε πάντα για το πολύτιμο ερευνητικό του έργο, την ισχυρή παρουσία του και την πολύτιμη συνεισφορά του στην προώθηση του αέναου διαλόγου για την νεοελληνική μουσική. Θα τον θυμόμαστε επίσης ως έναν ένθερμο υποστηρικτή των νέων ερευνητών και δημιουργών στο χώρο της μουσικής. Όλοι εμείς, που ο Απόστολος Κώστιος μας τίμησε με τη φιλία και την εμπιστοσύνη του, αισθανόμαστε υψηλό το χρέος να συνεχίσουμε το έργο του έχοντάς τον ως ιδανικό παράδειγμα Δασκάλου, Ερευνητή και Ανθρώπου του Πνεύματος.

Η συντονίστρια του συνεδρίου,

Καθηγήτρια Αναστασία Σιώψη

Υ.Γ. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής προτάσεων για συμμετοχή στο συνέδριο έχει παραταθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021 (βλ. https://hellenic-musicology.org/πρόσκληση-συμμετοχής-στο-13ο-διατμηματ).

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αφιέρωση του 13ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου στην μνήμη του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. Απόστολου Κώστιου

Πρόσκληση συμμετοχής στο 13ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο

Τα πέντε πανεπιστημιακά τμήματα μουσικής και μουσικολογίας των ελληνικών πανεπιστημίων, δηλαδή τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προβαίνουν για δέκατη τρίτη συναπτή χρονιά στην διοργάνωση του καθιερωμένου και ιδιαιτέρως επιτυχημένου ετήσιου μουσικολογικού συνεδρίου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας.

Το 2021 ο θεσμός αυτός φιλοξενείται στην Κέρκυρα με οργανωτική μέριμνα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Οι εργασίες του συνεδρίου θα λάβουν χώραν, ειδικότερα, από την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021, ενώ η συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης προσφέρει την αφορμή και για το θεματικό του τίτλο, «Μουσική και Επανάσταση».

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής τίτλου ανακοίνωσης, περίληψης (150-200 λέξεων) και σύντομου βιογραφικού σημειώματος (100-200 λέξεων) ορίζεται η 30ή Ιουνίου 31η Ιουλίου 2021. Τα παραπάνω θα πρέπει να αποσταλούν εγκαίρως στην ηλεκτρονική διεύθυνση του συνεδρίου: conf.eme2021@gmail.com.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, παρακαλούμε δείτε το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης: https://hellenic-musicology.org/wp-content/uploads/2021/02/CFP-Conf-EME-2021.pdf.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόσκληση συμμετοχής στο 13ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο

Εκδημία Απόστολου Κώστιου

Με βαθειά θλίψη και οδύνη πληροφορηθήκαμε την πρόσφατη εκδημία του αγαπητού συναδέλφου Απόστολου Κώστιου, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και ιδρυτικού και επίτιμου μέλους της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Με την πολύπλευρη δράση του, ο εκλιπών έθεσε τα θεμέλια για την εδραίωση της επιστήμης της μουσικολογίας στον τόπο μας, αναδεικνύοντας πολλές όψεις της ελληνικής μουσικής ζωής αλλά και το έργο του Δημήτρη Μητρόπουλου ειδικότερα. Για έναν ιδιαίτερα περιεκτικό απολογισμό της έντονης και εξαιρετικά γόνιμης ερευνητικής, επιστημονικής, συγγραφικής και λοιπής δραστηριότητάς του, μπορεί κανείς να ανατρέξει στην ακόλουθη ανακοίνωση: https://www.music.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/ekdimia_toy_omotimoy_kathigiti_apostoloy_kostioy.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εκδημία Απόστολου Κώστιου

Ludwig van Beethoven: 250(+1) χρόνια από τη γέννησή του. Διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα (14 Μαΐου 2021)

Με αφορμή την περασμένη επέτειο των 250 χρόνων από τη γέννηση του Ludwig van Beethoven (1770-1827) και δεδομένων των δυσχερειών και των απαγορεύσεων που εξακολουθούν να υφίστανται στις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανοίγει τις φετινές εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια λειτουργίας του διοργανώνοντας μία διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στον κορυφαίο συνθέτη, με καλεσμένο τον καθηγητή Adolf Nowak του Πανεπιστημίου Goethe της Φραγκφούρτης και τη συμμετοχή ελλήνων μουσικολόγων και μελετητών. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021, από τις 11:15 έως τις 16:00, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας zoom και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την παρακολουθήσουν ελεύθερα δια του ακόλουθου συνδέσμου: https://us02web.zoom.us/j/83610140307?pwd=WGlZNFpjQTM0RzV0a0FlT2t6bXZKdz09.

Πρόγραμμα ημερίδας

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ludwig van Beethoven: 250(+1) χρόνια από τη γέννησή του. Διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα (14 Μαΐου 2021)