Έκδοση αφιερωματικού τόμου εις μνήμην Δημήτρη Θέμελη

Με χαρά ανακοινώνεται η έκδοση του συλλογικού τόμου:

Δημήτρης Γιάννου, Εύη Νίκα-Σαμψών, Γιώργος Σακαλλιέρος και Κώστας Τσούγκρας (επιμ.), Αφιερωματικός τόμος εις μνήμην Δημήτρη Θέμελη (1931-2017), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης / Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 2022.

Με αφορμή την εκδημία του ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ., διακεκριμένου μουσικολόγου, συνθέτη και σημαίνουσας προσωπικότητας για την εγκαθίδρυση των πανεπιστημιακών μουσικών σπουδών στην Ελλάδα, Δημήτρη Θέμελη (1931-2017), η Συνέλευση του Τ.Μ.Σ.-Α.Π.Θ. αποφάσισε την έκδοση αφιερωματικού συλλογικού τόμου στη μνήμη του. Λόγω της διττής (επιστημονικής και καλλιτεχνικής) ιδιότητος του εκλιπόντος, αποφασίστηκε οι προσκλήσεις συμμετοχής στον τόμο προς μέλη Δ.Ε.Π. των πανεπιστημιακών μουσικών τμημάτων να περιλαμβάνουν, εκτός από επιστημονικά κείμενα, και μουσικά έργα ειδικά γραμμένα για τη συγκεκριμένη περίσταση.

Ο αφιερωματικός τόμος κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή τον Σεπτέμβριο του 2022 και έχει αναρτηθεί στην ενότητα «Δημοσιεύσεις» της ιστοσελίδας της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας (βλ. https://hellenic-musicology.org/δημοσιεύσεις). Συγκεντρώνει, σε επιμελημένη μορφή, επιστημονικά κείμενα των Μαρίας Αλεξάνδρου, Εμμανουήλ Γιαννόπουλου, Δημητρίου Γιάννου, Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά, Πέτρου Θέμελη (διακεκριμένου αρχαιολόγου, αδελφού του εκλιπόντος), Κωνσταντίνου Καρδάμη, Απόστολου Κώστιου (τελευταία επιστημονική συνεισφορά του σπουδαίου εκλιπόντος μουσικολόγου), Irmgard Lerch, Αναστασίας Σιώψη, Γρηγορίου Στάθη, Μάρκου Τσέτσου, Ντόρας Ψαλτοπούλου-Καμίνη και Στέλιου Ψαρουδάκη, καθώς και νέες μουσικές συνθέσεις των Χρήστου Σαμαρά, Αθανασίου Ζέρβα, Γιώργου Σακαλλιέρου και Κώστα Τσούγκρα. Στο Παράρτημα περιλαμβάνεται ο αναθεωρημένος Κατάλογος Έργων του Δ. Θέμελη, όπως τον συνέταξε ο γιος του, Γιώργος Θέμελης.

Η ομάδα των επιμελητών του τόμου θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους και όλες τους/τις συναδέλφους των πανεπιστημιακών μουσικών τμημάτων της χώρας για την ανταπόκρισή τους και την πολύτιμη συνεισφορά τους στη δημιουργία του παρόντος τόμου, είτε μέσω εκπόνησης επιστημονικού κειμένου είτε μέσω σύνθεσης μουσικού έργου.

Η ψηφιακή μορφή του αφιερωματικού τόμου είναι διαθέσιμη από τον παρακάτω σύνδεσμο στην ενότητα «Δημοσιεύσεις» της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας: https://hellenic-musicology.org/wp-content/uploads/2022/10/Themelis-tribute.pdf.

Η βραδιά παρουσίασης του τόμου μαζί με τη ζωντανή εκτέλεση των μουσικών έργων που περιλαμβάνονται σε αυτόν θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 στο Φουαγιέ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.

Η ομάδα των επιμελητών του τόμου,

Δημήτρης Γιάννου, Εύη Νίκα-Σαμψών, Γιώργος Σακαλλιέρος, Κώστας Τσούγκρας

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.