Πρόσκληση συμμετοχής στο 9ο Διεθνές Συνέδριο της IMS Regional Association for the Study of Music of the Balkans

Ο Περιφερειακός Σύλλογος για τη Μελέτη της Μουσικής των Βαλκανίων της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας (IMS Regional Association for the Study of Music of the Balkans) σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μπρασόβ της Τρανσιλβανίας (Faculty of Music, Transilvania University of Brasov) διοργανώνουν στο Μπρασόβ της Ρουμανίας, στις 2-6 Σεπτεμβρίου 2025, το 9ο Διεθνές Συνέδριο, με θέμα Soundscapes in the Balkans: Rethinking Histories, Reflecting Theories and Ideologies.

Η προθεσμία υποβολής περιλήψεων λήγει στις 15 Ιανουαρίου 2025.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://ims-brasov.unitbv.ro.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόσκληση συμμετοχής στο 9ο Διεθνές Συνέδριο της IMS Regional Association for the Study of Music of the Balkans

Πρόγραμμα 16ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου (Θεσσαλονίκη, 8-10 Νοεμβρίου 2024)

Τα πέντε τμήματα μουσικής και μουσικολογίας των ελληνικών πανεπιστημίων, δηλαδή τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συνεργάζονται για δέκατη έκτη συναπτή χρονιά στην διεξαγωγή του καθιερωμένου και ιδιαιτέρως επιτυχημένου ετήσιου μουσικολογικού συνεδρίου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας.

Το φετινό συνέδριο φιλοξενείται στην Θεσσαλονίκη και την διοργάνωσή του έχουν αναλάβει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Υπό τον γενικό τίτλο «Επετειακές μουσικές αντανακλάσεις, αναλυτικές θεωρήσεις και κριτικοί αναστοχασμοί» και με αφορμή το επετειακό έτος 2024: Giacomo Puccini (1858-1924), Anton Bruckner (1824-1896), Luigi Nono (1924-1990), Arnold Schönberg (1874-1951), Bedřich Smetana (1824-1884), οι εργασίες του συνεδρίου θα λάβουν χώραν από την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου έως την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2023, σε χώρους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δείτε εδώ την αφίσα και το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόγραμμα 16ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου (Θεσσαλονίκη, 8-10 Νοεμβρίου 2024)

Απονομή Βραβείου «Απόστολος Κώστιος» 2024

Η Ελληνική Μουσικολογική Εταιρεία είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ετυμηγορία της πενταμελούς επιτροπής αξιολόγησης για το φετινό Βραβείο «Απόστολος Κώστιος». Νικήτρια είναι η κυρία Θεοδώρα Ιορδανίδου για την διατριβή με τίτλο Το φλάουτο στη μουσική ζωή και εκπαίδευση των σημαντικότερων αστικών μουσικών κέντρων του ελλαδικού χώρου κατά την εκατονταετηρίδα 1840-1940: θεσμοί, ιδρύματα, εκτελεστές και οργανολογικά χαρακτηριστικά, την οποία εξεπόνησε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Σακαλλιέρου και υποστήριξε με επιτυχία τον Μάρτιο του 2023.

Τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της βράβευσης της κυρίας Ιορδανίδου, εκτιμώντας ιδιαίτερα την συμβολή της διδακτορικής της διατριβής στην ανάδειξη πολλών άγνωστων πτυχών της ελληνικής μουσικής ζωής διαμέσου μιας εντυπωσιακής σε εύρος αρχειακής και βιβλιογραφικής έρευνας για το φλάουτο και τους φλαουτίστες που έδρασαν στην Ελλάδα κατά την διάρκεια ενός ολόκληρου αιώνα. Παράλληλα, η επιτροπή συγχαίρει και ευχαριστεί θερμά και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην διαδικασία αυτή, για την υψηλή ποιότητα και των δικών τους συνεισφορών στην ανάπτυξη της έρευνας για την ελληνική έντεχνη μουσική και μουσική ζωή.

Το «Βραβείο Απόστολος Κώστιος» απονέμεται κατόπιν προκήρυξης ανά δύο χρόνια σε διδάκτορα ελληνικού πανεπιστημίου που έχει εκπονήσει κατά την τελευταία διετία την καλύτερη διατριβή με βαθμό «Άριστα» πάνω σε θέμα που άπτεται της ελληνικής έντεχνης μουσικής και μουσικής ζωής.  Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ, το οποίο μπορεί να καλύψει δυνητικά τα έξοδα για την έκδοση της βραβευμένης διατριβής στην σειρά των Ελληνικών Μουσικολογικών Εκδόσεων του μουσικού εκδοτικού οίκου Παπαγρηγορίου – Νάκα, την οποία ίδρυσε και διηύθυνε ο Απόστολος Κώστιος μέχρι τον θάνατό του, ενώ έκτοτε τελεί υπό την διεύθυνση του καθηγητή Νικολάου Μαλιάρα.

Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του επικείμενου 16ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου (Θεσσαλονίκη, 8-10 Νοεμβρίου 2024).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας ευχαριστεί εγκάρδια τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης Κώστα Καρδάμη, Αικατερίνη Λεβίδου, Αθανάσιο Τρικούπη, Κώστα Τσούγκρα και Ιωάννη Φούλια, καθώς και όλους τους νέους διδάκτορες που ανταποκρίθηκαν στην προκήρυξη του νέου αυτού θεσμού, συγχαίροντας θερμά την νικήτρια.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απονομή Βραβείου «Απόστολος Κώστιος» 2024

Ενημέρωση για το Βραβείο «Απόστολος Κώστιος»

Κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος, κατατέθηκαν εμπρόθεσμα τρεις υποψηφιότητες για το Βραβείο «Απόστολος Κώστιος», το οποίο θεσπίσθηκε πρόσφατα και αφορά την καλύτερη διατριβή στο πεδίο της Έντεχνης Ελληνικής Μουσικής που υποστηρίχθηκε κατά την διετία 2022-2023.

Για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων συγκροτήθηκε πενταμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους κ.κ. Κώστα Καρδάμη, Αικατερίνη Λεβίδου, Αθανάσιο Τρικούπη, Κώστα Τσούγκρα και Ιωάννη Φούλια, η οποία θα γνωστοποιήσει την απόφασή της μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2024.

Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του επικείμενου 16ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου (Θεσσαλονίκη, 8-10 Νοεμβρίου 2024).

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ενημέρωση για το Βραβείο «Απόστολος Κώστιος»

Προκήρυξη βραβείου καλύτερης διδακτορικής διατριβής

Η Ελληνική Μουσικολογική Εταιρεία τιμά τον Απόστολο Κώστιο, πρωτεργάτη της ελληνικής μουσικολογικής έρευνας και σημαίνον ιδρυτικό και επίτιμο μέλος της, ανακοινώνοντας ένα βραβείο που θα φέρει το όνομά του και με το οποίο επιδιώκει να υποστηρίξει και να συνεχίσει το όραμά του για την έρευνα και την προώθηση της Έντεχνης Ελληνικής Μουσικής.

Έχοντας εξασφαλίσει οικονομική στήριξη από ιδιωτική χορηγία, όπως παρουσιάστηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μελών της τον Νοέμβριο του 2023, η Ελληνική Μουσικολογική Εταιρεία θεσπίζει βραβείο για την καλύτερη διδακτορική διατριβή στον χώρο της Μουσικολογίας, το οποίο θα καθιερωθεί και ως «Βραβείο Απόστολος Κώστιος», εν είδει χορηγικής υποστήριξης σε νέους επιστήμονες που καταγίνονται ειδικά με το πεδίο της Έντεχνης Ελληνικής Μουσικής.

Το «Βραβείο Απόστολος Κώστιος» θα απονέμεται κατόπιν προκήρυξης ανά δύο χρόνια σε διδάκτορα ελληνικού πανεπιστημίου που έχει εκπονήσει κατά την τελευταία διετία την καλύτερη διατριβή με βαθμό «Άριστα» πάνω σε θέμα που άπτεται της ελληνικής έντεχνης μουσικής και μουσικής ζωής. Η αξιολόγηση θα γίνεται από επιλεγμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους συντονιστές της ερευνητικής ομάδας για τη Νεοελληνική Μουσική.

Το βραβείο θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ, το οποίο θα μπορεί να καλύψει δυνητικά τα έξοδα για την έκδοση της βραβευμένης διατριβής στην σειρά των Ελληνικών Μουσικολογικών Εκδόσεων του μουσικού εκδοτικού οίκου Παπαγρηγορίου – Νάκα, την οποία ίδρυσε και διηύθυνε ο Απόστολος Κώστιος μέχρι τον θάνατό του, ενώ έκτοτε τελεί υπό την διεύθυνση του καθηγητή Ν. Μαλιάρα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ανακοινώνεται η παρούσα προκήρυξη τον Φεβρουάριο του 2024 και αφορά διδακτορικές διατριβές που ολοκληρώθηκαν κατά τα έτη 2022 και 2023 σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών των ελληνικών Α.Ε.Ι. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να συνυποβάλλεται και βεβαίωση του αντίστοιχου Τ.Μ.Σ. ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποστήριξης και ορκωμοσίας του/της ενδιαφερόμενου/ης διδάκτορα.

Οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες διδάκτορες υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα ακόλουθα έγγραφα στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@hellenic-musicology.org:

  1. Αίτηση
  2. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα (μέχρι 500 λέξεις)
  3. Αντίγραφο βασικού πτυχίου και διδακτορικού διπλώματος ΤΜΣ/ΑΕΙ
  4. Κείμενο Διδακτορικής Διατριβής
  5. Περίληψη Διδακτορικής Διατριβής (μέχρι 1000 λέξεις)
  6. Συστατική επιστολή
  7. Βεβαίωση γραμματείας ΤΜΣ περί ολοκλήρωσης της διαδικασίας υποστήριξης και ορκωμοσίας

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέχρι 15 Μαΐου 2024.

Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί μέχρι 15 Οκτωβρίου 2024.

Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2024

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας

Το κείμενο της προκήρυξης σε PDF

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προκήρυξη βραβείου καλύτερης διδακτορικής διατριβής

Πρόσκληση συμμετοχής στο 16ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο

Τα πέντε τμήματα μουσικής και μουσικολογίας των ελληνικών πανεπιστημίων, δηλαδή τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συνεργάζονται για δέκατη έκτη συναπτή χρονιά στην διεξαγωγή του καθιερωμένου και ιδιαιτέρως επιτυχημένου ετήσιου μουσικολογικού συνεδρίου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Το 2024, το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη και την διοργάνωσή του έχουν αναλάβει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στη Θεσσαλονίκη από την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, έως και την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2024, και θα είναι τιμητικά αφιερωμένες στο επετειακό έτος 2024: Giacomo Puccini (1858-1924), Anton Bruckner (1824-1896), Luigi Nono (1924-1990), Arnold Schönberg (1874-1951) και Bedřich Smetana (1824-1884). Επισημαίνεται όμως ότι θα γίνουν δεκτές και άλλες ανεξάρτητες προτάσεις, αφήνοντας περιθώριο για συνεδρίες ποικίλων θεματικών ενοτήτων από τους εξειδικευμένους τομείς της Μουσικολογίας. Το συνέδριο διεξάγεται στην ελληνική γλώσσα. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής τίτλου ανακοίνωσης, περίληψης και σύντομου βιογραφικού σημειώματος ορίζεται η 31η Μαΐου 2024 (προσοχή: δεν θα δοθεί παράταση!).

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ανατρέξουν για αναλυτικότερη πληροφόρηση στο πλήρες κείμενο της πρόσκλησης που βρίσκεται αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://hellenic-musicology.org/wp-content/uploads/2024/01/CFP-Conf-EME-2024.pdf.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόσκληση συμμετοχής στο 16ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο

Μνήμη Χάρη Ξανθουδάκη (1950-2023)

Το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου 2023 έφυγε απρόσμενα από κοντά μας ο Ομότιμος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Χάρης Ξανθουδάκης (1950-2023), διακεκριμένος επιστήμονας, πολυγραφώτατος ερευνητής με ευρύτατα ενδιαφέροντα, ιδιαίτερης δυναμικής Δάσκαλος, θεμελιωτής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΤΜΣ/ΙΠ), ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας, δεινός χρήστης του χιούμορ και, πάνω από όλα, πολύτιμος Φίλος και μοναδικός Συνεργάτης.

Γεννημένος στον Πειραιά το καλοκαίρι του 1950, ο εκλιπών υπήρξε μια πολυδιάστατη και βαθιάς μόρφωσης προσωπικότητα. Σπούδασε σε Αθήνα και Παρίσι μουσική (μαθητής, μεταξύ άλλων, του Γ. Α. Παπαϊωάννου και του Ιάννη Ξενάκη), αγγλική και ελληνική φιλολογία (ΕΚΠΑ), ιστορία της τέχνης (École des Hautes Études en Sciences Sociales και École du Louvre), γλωσσολογία (École Pratique des Hautes Études) και σημειολογία (Πανεπιστήμιο Paris 7). Κατείχε πτυχίο ελληνικής και αγγλικής φιλολογίας (ΕΚΠΑ), καθώς και μεταπτυχιακό μουσικής και αισθητικής των Μουσικών Τεχνών και διδακτορικό μουσικής του Πανεπιστημίου Pantheon-Sorbonne.

Ο Χάρης Ξανθουδάκης συνέβαλε αποφασιστικά στην εισαγωγή των καλλιτεχνικών μουσικών αντικειμένων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, παράλληλα με την καλλιέργεια των μουσικών επιστημών στην πιο σύγχρονη έκφρασή τους. Διετέλεσε Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού (2004-2011), καθώς και επί χρόνια συντονιστής και πρόεδρος του ΤΜΣ/ΙΠ. Με δική του πρωτοβουλία το ΤΜΣ/ΙΠ κατέστη το πρώτο τμήμα Μουσικών Σπουδών στην Ελλάδα το οποίο απέκτησε τρεις θεσμοθετημένες κατευθύνσεις (Μουσική Σύνθεση, Μουσική Εκτέλεση και Μουσικές Επιστήμες), οι οποίες συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν μέχρι σήμερα. Επίσης, υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανώτατων Μουσικών Σχολών (A.E.C.) και της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Ο εκλιπών υπήρξε εγνωσμένου κύρους συνθέτης και μουσικοθεωρητικός με σημαντικό συγγραφικό και παιδαγωγικό έργο, τόσο στην τριτοβάθμια όσο και στην ωδειακή εκπαίδευση. Έχει συνθέσει πολλά έργα σε όλα σχεδόν τα μουσικά είδη: φωνητικά, για μεικτά μέσα, ορχηστρικά, μουσική δωματίου, ηλεκτρονική μουσική, χορωδιακά και μουσική για τον κινηματογράφο, υιοθετώντας ποικίλες τεχνοτροπίες. Οι συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένα σε διεθνή φεστιβάλ και μέσω ηχογραφήσεων.

Από το 1992, οπότε και ήρθε στο νεοσύστατο τότε ΤΜΣ/ΙΠ, αφιερώθηκε σταδιακά, και από το 1995 σχεδόν ολοκληρωτικά, στην έρευνα της ιστορικής πορείας της μουσικής στη Νεώτερη Ελλάδα. Υπερβαίνοντας τις εύκολες διαβεβαιώσεις της εποχής εκείνης σχετικά με την εξέλιξη της μουσικής στον ελλαδικό χώρο, ο Χάρης Ξανθουδάκης επιδόθηκε με θέρμη και ακαδημαϊκή ακεραιότητα στην επανεκτίμηση των τότε γνωστών επί του θέματος πηγών, στον εντοπισμό νέων, στην αρχειακή έρευνα, στη διεπιστημονική προσέγγιση του μουσικού φαινομένου και στη σύνδεση της μουσικής επιστήμης με τα διεθνή αιτούμενα και τις νέες προσεγγίσεις στον χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών. Με κοφτερή και τεκμηριωμένη πένα πρόσφερε νέες ιδέες και ανατρεπτικά πρωτογενή στοιχεία, αποκαλύπτοντας άγνωστες πληροφορίες, καταρρίπτοντας απλουστεύσεις και βεβαιότητες, καταθέτοντας γόνιμους αναστοχασμούς και εμπνέοντας δεκάδες νέους ερευνητές, διδάκτορες και επιστήμονες. Κοινός χώρος συνάντησης όλων των παραπάνω ήταν και είναι το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του ΤΜΣ/ΙΠ, του οποίου ο Χάρης Ξανθουδάκης υπήρξε Ιδρυτής (2000) και για χρόνια Διευθυντής.

Σημαντικές, και με διεθνές αποτύπωμα, είναι οι ερευνητικές συμβολές του Χάρη Ξανθουδάκη για την επανεκτίμηση της μουσικής των Επτανήσων, για τη θέση του μουσικού φαινομένου κατά την περίοδο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και κατά την Ελληνική Επανάσταση, για την αναθεώρηση της μουσικής δραστηριότητας επί Καποδίστρια, καθώς και για το ακανθώδες ζήτημα της εν Ελλάδι εκκλησιαστικής μουσικής κατά τον 19ο αιώνα. Ανέδειξε δε έτι περισσότερο και μορφές του 20ού αιώνα, όπως τον Δημήτρη Μητρόπουλο, τον Νίκο Σκαλκώτα, τον δάσκαλό του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου ή τον Γιάννη Χρήστου.

Επιθυμία ζωής ήταν για τον εκλιπόντα η συγγραφή μιας ιστορίας της μουσικής του νεώτερου ελληνισμού, η οποία θα ενσωμάτωνε το σύνολο των νέων θεάσεων, στοιχείων και προσεγγίσεων που έφερε η 30ετής ερευνητική και εκπαιδευτική δράση του. Την επιθυμία του αυτή την είδε να πραγματώνεται με την έναρξη της έκδοσης της τρίτομης σειράς της Ιστορίας της Μουσικής στη Νεώτερη Ελλάδα το 2022, την οποία συνυπογράφουν το Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών (του οποίου κέντρου ο Χάρης Ξανθουδάκης ήταν μέχρι τον θάνατό του διευθυντής) και το Εργαστήριό Ελληνικής Μουσικής του ΤΜΣ/ΙΠ. Δυστυχώς, ο εκλιπών δεν θα κρατήσει στα χέρια του τον δεύτερο τόμο, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τυπογραφείο, ούτε θα μπορέσει να δει την επιθυμία της ζωής του να ολοκληρώνεται με την έκδοση του τρίτου τόμου τους επόμενους μήνες.

Ο Χάρης Ξανθουδάκης έφυγε από κοντά μας απρόσμενα, αλλά όρθιος και δραστήριος, με πάντοτε μια νέα πρωτοβουλία στο νου του. Έφυγε, δηλαδή, φρονούμε, όπως θα ήθελε και εκείνος. Άφησε, όμως, πίσω του ένα εντυπωσιακό και ποιοτικό πνευματικό, καλλιτεχνικό και ερευνητικό καταπίστευμα, το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους στο διηνεκές, καθώς και εγερτήριο συνέχισης ενός μοναδικής και διαμορφωτικής σημασίας έργου.

Κώστας Καρδάμης

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μνήμη Χάρη Ξανθουδάκη (1950-2023)

Πρόγραμμα 15ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου (Αθήνα, 9-11 Νοεμβρίου 2023)

Τα πέντε τμήματα μουσικής και μουσικολογίας των ελληνικών πανεπιστημίων, δηλαδή τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συνεργάζονται για δέκατη πέμπτη συναπτή χρονιά στην διεξαγωγή του καθιερωμένου και ιδιαιτέρως επιτυχημένου ετήσιου μουσικολογικού συνεδρίου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Φέτος, το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα και την διοργάνωσή του έχει αναλάβει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα λάβουν χώραν, ειδικότερα, από την Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου έως το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2023 και θα είναι τιμητικά αφιερωμένες στην φετινή επέτειο των 100 ετών από την γέννηση της κορυφαίας ελληνίδας υψιφώνου Μαρίας Κάλλας (1923-1977).

Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου.

Δείτε επίσης το πρόγραμμα της συναυλίας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του συνεδρίου (Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023, ώρα 20:00, στην αίθουσα 917 της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόγραμμα 15ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου (Αθήνα, 9-11 Νοεμβρίου 2023)

Πρόγραμμα διεθνούς συνεδρίου “Musical Cultures and Diasporas in the Balkans”

Η Τοπική Οργανωτική Επιτροπή και η Επιστημονική Επιτροπή του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου του Περιφερειακού Συλλόγου για τη Μελέτη της Μουσικής των Βαλκανίων της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας (IMS Regional Association for the Study of Music of the Balkans), που διεξάγεται κατά παράδοση ανά διετία, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν το πρόγραμμα του συνεδρίου με τίτλο “Musical Cultures and Diasporas in the Balkans”.

Το συνέδριο οργανώνεται από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα της  Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, από τις 31 Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 2023.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Συνεδρίου IMS-RASMB 2023: https://rasmb-ims2023.gr/.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόγραμμα διεθνούς συνεδρίου “Musical Cultures and Diasporas in the Balkans”

Απώλεια Γεωργίου Κωνστάντζου (1950-2023)

Την Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2023, απεβίωσε ο εκλεκτός συνάδελφος και συνεργάτης Γεώργιος Κωνστάντζος. Καταγόμενος από τις Σαράντα Εκκλησίες της Θράκης, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και το 1961 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Πτυχιούχος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διπλωματούχος Μονωδίας και Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, υπηρέτησε 33 χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση. Για περισσότερα από 40 χρόνια και μέχρι το θάνατό του ασχολήθηκε συστηματικά με τη μουσική πράξη και τη μουσικολογική έρευνα. Ίδρυσε το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής, επιμελήθηκε την έκδοση άνω των 80 ψηφιακών δίσκων και συνέγραψε πληθώρα μελετών για την νεοελληνική μουσική (για τη μουσική της Ελληνικής Επανάστασης, τον Φιλελληνισμό, το σμυρναίικο τραγούδι, το κωνσταντινουπολίτικο τραγούδι, το παιδαγωγικό τραγούδι στο νεοελληνικό κράτος, τον Κωνσταντίνο Αγαθόφρονα Νικολόπουλο, τη Μαρία Φωσκαρίνα Δαμασκηνού κ.ά.).

Πριν από 10 χρόνια ολοκληρώσαμε την πρώτη συνεργασία μας με την έκδοση των Μουσουργών της Θράκης, σε συνεργασία με τον Θωμά Ταμβάκο. Στον πρόλογο του βιβλίου, τους ευχαριστούσα αμφότερους «για την παραδειγματική αφοσίωσή τους στην αδιάλειπτη επισταμένη έρευνα και μελέτη της ελληνικής μουσικής, προϊόν της αστείρευτης αγάπης τους για το ελληνικό πνεύμα και ταυτόχρονα πρότυπο ήθους και επιστημοσύνης». Ας μου επιτραπεί να τον αποχαιρετήσω με τις ίδιες λέξεις.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους συνεργάτες του.

Θανάσης Τρικούπης

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απώλεια Γεωργίου Κωνστάντζου (1950-2023)

Πρόσκληση συμμετοχής στο 15ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο

Τα πέντε τμήματα μουσικής και μουσικολογίας των ελληνικών πανεπιστημίων, δηλαδή τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συνεργάζονται για δέκατη πέμπτη συναπτή χρονιά στην διεξαγωγή του καθιερωμένου και ιδιαιτέρως επιτυχημένου ετήσιου μουσικολογικού συνεδρίου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Φέτος, το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα και την διοργάνωσή του έχει αναλάβει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα λάβουν χώραν, ειδικότερα, από την Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου έως το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2023 και θα είναι τιμητικά αφιερωμένες στην φετινή επέτειο των 100 ετών από την γέννηση της κορυφαίας ελληνίδας υψιφώνου Μαρίας Κάλλας (1923-1977). Το συνέδριο διεξάγεται στην ελληνική γλώσσα. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής τίτλου ανακοίνωσης, περίληψης και σύντομου βιογραφικού σημειώματος ορίζεται η 31η Μαΐου 2023 (προσοχή: δεν θα δοθεί παράταση!). Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ανατρέξουν για αναλυτικότερη πληροφόρηση στο πλήρες κείμενο της πρόσκλησης που βρίσκεται αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://hellenic-musicology.org/wp-content/uploads/2023/02/CFP-Conf-EME-2023.pdf.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόσκληση συμμετοχής στο 15ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο

Νέο τεύχος του περιοδικού Series Musicologica Balcanica

Η εκδοτική επιτροπή του μουσικολογικού περιοδικού SERIES MUSICOLOGICA BALCANICA (SMB) του Περιφερειακού Συλλόγου για τη Μελέτη της Μουσικής των Βαλκανίων της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας (IMS Regional Association for the Study of Music of the Balkans) ενημερώνει ότι τον Δεκέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε το τρίτο τεύχος, το οποίο περιλαμβάνει άρθρα που παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό συνέδριο (IMS RASMB) με τον τίτλο Musical and Cultural Osmoses in the Balkans, το οποίο πραγματοποιήθηκε το 2019 στο Βουκουρέστι. Ως επί το πλείστον, η έκδοση του τρίτου τεύχους του διεθνούς διαδικτυακού περιοδικού τηρεί τον γενικό στόχο να καταγράψει και να διατηρήσει τις δραστηριότητες του συνεδρίου στο πλαίσιο μιας ηλεκτρονικής έκδοσης ως μια γραπτή διάσταση των (εθνο)-μουσικολογικών, ιστορικών, αναλυτικών/θεωρητικών μελετών και επιτευγμάτων της μουσικολογικής έρευνας στις χώρες των Βαλκανίων.

Συγκεκριμένα, το τεύχος αρ. 3 (Δεκέμβριος 2022) αποτελείται από 14 άρθρα που διαχωρίζονται στις ακόλουθες ενότητες, ανάλογα με τα ερευνητικά πεδία: Ιστορικές μελέτες (8 συνεισφορές), Ανάλυση/Θεωρία (1 συνεισφορά), μελέτες σχετικά με τις πηγές (5 συνεισφορές). Η διάρθρωση των περιεχομένων σε θεματικές ενότητες περιλαμβάνει αντίστοιχα δημοσιεύσεις για την εκκλησιαστική μουσική, την κλασική και ρομαντική περίοδο, εθνομουσικολογικές μελέτες, μελέτες για την σύγχρονη μουσική και τις ερμηνείες διαφόρων ιστορικών τεκμηρίων. Τα άρθρα καλύπτουν ποικίλες πτυχές των μουσικών παραδόσεων των Βαλκανίων, ενώ παρουσιάζουν μια ποικιλομορφία μουσικολογικών προσεγγίσεων, μεθοδολογιών και υφολογικών ιδιαιτεροτήτων.

Το τεύχος 3 έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα Προθήκη της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και του Κέντρου Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που φιλοξενεί επιστημονικά περιοδικά ανοικτής πρόσβασης (Open Access) τα οποία εκδίδουν τα τμήματα, τα μέλη του διδακτικού προσωπικού και τα ερευνητικά κέντρα του πανεπιστημίου. Η πλατφόρμα Προθήκη υποστηρίζει όλα τα στάδια της εκδοτικής διαδικασίας σε online περιβάλλον. Περισσότερες πληροφορίες για την πρόσβαση στα περιεχόμενα του τρίτου τόμου παρέχονται στον σύνδεσμο https://ejournals.lib.auth.gr/smb.

Το περιοδικό SMB εκδίδεται από την Ελληνική Μουσικολογική Εταιρεία υπό την αιγίδα της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας (IMS). Μέλη της εκδοτικής επιτροπής είναι οι: Μαρία Αλεξάνδρου, Σοφία Kοντώση, Εύη Νίκα-Σαμψών (associate editor), Mirjana Veselinović-Hofman (editor-in-chief), με εκδοτικούς προσκεκλημένους που προέρχονται από το ίδρυμα που φιλοξενεί το εκάστοτε συνέδριο IMS RASMB. Προσκεκλημένος της εκδοτικής επιτροπής στα θέματα που σχετίζονται με το συνέδριο του Βουκουρεστίου είναι ο καθηγητής Nicolae Gheorghita. Γραμματέας του περιοδικού είναι ο Δημοσθένης Σπανουδάκης και υπεύθυνη για την τεχνική εκδοτική του υποστήριξη είναι η Έφη Εμμανουηλίδου από την Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ – Προθήκη.

Ηλεκτρονικές διευθύνσεις: smb@mus.auth.gr και rasmb.smb@gmail.com.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νέο τεύχος του περιοδικού Series Musicologica Balcanica

Συμπόσιο «Μανώλης Καλομοίρης: 60 χρόνια μετά»

Με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 60 χρόνων από τον θάνατο του Μανώλη Καλομοίρη (1883-1962), η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Μανώλης Καλομοίρης», διοργανώνει διήμερο συμπόσιο που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη». Ειδικοί μουσικολόγοι, ερευνητές και προσωπικότητες του ευρύτερου μουσικού χώρου θα παρουσιάσουν εισηγήσεις που αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη δράση και προσφορά του στη μουσική ζωή της Ελλάδας κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, όπως και ευρύτερα ζητήματα αισθητικής  αλλά και προβληματισμούς σχετικά με την έκφραση της ελληνικότητας στη μουσική. Το διήμερο πλαισιώνεται από αφιερωματικές εκδηλώσεις.

Το Συμπόσιο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Christoph Stroux (1931-2013), πρώτου διευθυντή της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, με αφορμή τα 10 χρόνια από τον θάνατό του.

Περισσότερες πληροφορίες και πλήρες πρόγραμμα συμποσίου

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συμπόσιο «Μανώλης Καλομοίρης: 60 χρόνια μετά»

Έναρξη λειτουργίας ιστοσελίδας του Διεθνούς Συνεδρίου IMS – RASMB 2023 και πρόσκληση υποβολής προτάσεων

Η Τοπική Οργανωτική Επιτροπή και η Επιστημονική Επιτροπή του 8ου Συνεδρίου του Περιφερειακού Συλλόγου για τη Μελέτη της Μουσικής των Βαλκανίων της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας (IMS Regional Association for the Study of Music of the Balkans) που διεξάγεται κατά παράδοση ανά διετία είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την έναρξη λειτουργίας της επίσημης ιστοσελίδας του συνεδρίου με τίτλο «Musical Cultures and Diasporas in the Balkans» στην διεύθυνση: https://rasmb-ims2023.gr.

Το 8o Συνέδριο του Περιφερειακού Συλλόγου για τη Μελέτη της Μουσικής των Βαλκανίων της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας οργανώνεται από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα της  Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, από τις 31 Αυγούστου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 2023. Η προθεσμία για την υποβολή ανακοινώσεων λήγει στις 15 Φεβρουαρίου 2023. Οι προτάσεις υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας του συνεδρίου, η οποία παρέχει αναλυτική πληροφόρηση και θα ενημερώνεται τακτικά.

Call for Papers

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Έναρξη λειτουργίας ιστοσελίδας του Διεθνούς Συνεδρίου IMS – RASMB 2023 και πρόσκληση υποβολής προτάσεων

Πρόγραμμα 14ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου (Άρτα, 26-27 Νοεμβρίου 2022)

Τα πέντε πανεπιστημιακά τμήματα μουσικής και μουσικολογίας των ελληνικών πανεπιστημίων, δηλαδή τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συναντώνται στο καθιερωμένο και ιδιαίτερα επιτυχημένο ετήσιο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Το 2022, το 14ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο θα φιλοξενηθεί στην Άρτα και τη διοργάνωσή του έχει αναλάβει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν το Σάββατο 26 Νοεμβρίου και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 στους χώρους του Επιμελητηρίου Άρτας. Με αφορμή δε την επέτειο μνήμης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και του Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού 2022, φέτος το συνέδριο θα έχει κεντρικό θέμα: Ιστορίες, παραδόσεις, μεταπλάσεις.

Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόγραμμα 14ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου (Άρτα, 26-27 Νοεμβρίου 2022)